Tips & Advies
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hier vindt je onze tips en advies.
Crypto en Belastingen in Nederland: Wat Je Moet Weten
Cryptocurrency, zoals Bitcoin en Ethereum, hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van investeerders. Maar naast het potentieel voor winst, zijn er ook fiscale implicaties waar beleggers rekening mee moeten houden. In deze blog bespreken we de belastingregels met betrekking tot crypto in Nederland. Crypto als vermogen In Nederland wordt cryptocurrency behandeld als vermogen. Dit betekent dat de waarde van je crypto-investeringen moeten worden…
Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO regeling)
Inmiddels zijn meer details bekend rondom de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO regeling). Het doel van de TOZO regeling is om zelfstandigen te voorzien in levensonderhoud wanneer het inkomen als gevolg van de Corona crisis tot onder het sociaal minimum daalt (uitkering) en om liquiditeitsproblemen op te vangen (lening). Ondernemers en DGA’s die gebruik willen maken van de TOZO regeling…
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW)
De NOW vervangt de werktijdverkorting (WTV), die wordt ingetrokken. Werkgevers kunnen met de nieuwe regeling een aanvraag indienen voor een ‘substantiële tegemoetkoming in de loonkosten’, en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Zo kunnen werkgevers werknemers met een vast én flexibel contract in dienst houden en doorbetalen. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met…
Het kabinet komt op korte termijn met een compensatieregeling voor bedrijven in branches die direct hard geraakt zijn door de gezondheidsmaatregelen van het kabinet. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken maakte in de persconferentie van 17 maart 2020 bekend dat deze bedrijven op korte termijn een directe, vaste tegemoetkoming krijgen van 4.000 euro. Dit is een gift. Later wordt bekendgemaakt…
Het nieuwe btw-identificatienummer komt eraan
De afgelopen weken heeft de Belastingdienst brieven verstuurd met nieuwe btw-identificatienummers aan alle ondernemers met een eenmanszaak. Dit btw-identificatienummer dient vanaf 1 januari 2020 gebruikt te worden bij al je contacten met klanten of leveranciers. Je moet dit nummer vermelden op je facturen en website. Staat je oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door je…
Vanaf 1 juli 2019 veranderen verschillende wetten en regels. Daarnaast gingen afgelopen maanden diverse wetswijzigingen in. Een aantal wijzigingen volgt na 1 januari 2020, en hierop kun je je nu al voorbereiden. De belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er op een rij. Wat verandert op 1 juli en 1 oktober 2019? Minimum jeugdloon per 1 juli 2019 weer omhoog Overweeg…
Nieuwe wet DBA komt pas in 2021
Wet DBA: veranderende wetgeving De komst van de nieuwe wet DBA is op 26 november 2018 verder uitgesteld. Sinds 1 mei 2016 vervangt de huidige wet DBA (wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar omdat in de praktijk blijkt dat echte zzp’ers door de onrust die de wet DBA bracht minder opdrachten krijgen,…
Nieuwe Arbowet
Nieuwe Arbowet: Belangrijkste wijzigingen op een rij In 2017 is de Arbowet veranderd. In de vernieuwde Arbowet is de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot en staat preventie nog meer centraal. Zo is de positie van de preventiemedewerker versterkt, heeft het medezeggenschapsorgaan een grotere rol bij het arbobeleid gekregen en zijn de randvoorwaarden voor het handelen van…
Bitcoin is géén wettig betaalmiddel. Betekent dit dat er dan ook geen belasting hierover betaald hoeft te worden? Voor degene die al zijn of haar spaargeld al in bitcoins heeft gestopt om vermogensbelasting te ontlopen, zegt de belastingdienst helaas! Wat nu? Hieronder wordt uitgelegd hoe en waarover je precies aangifte doet. Inkomstenbelasting bij uitbetaling in bitcoin (Box 1) Aangifte doen…